MVO jaarverslag

Biohorma 2018

MVO jaarverslag

Biohorma 2018

MVO jaarverslag

Biohorma 2018

Historie

Van liefde voor de mens en natuur tot een wereldwijd bedrijf

Alfred Vogel werd in 1902 geboren in Aesch, Zwitserland. Op jonge leeftijd geloofde hij al in de natuur als bron voor een gezond leven. Zijn leven heeft hij zich voor deze erkenning van de natuur ingezet. Van eigenaar van een reformhuis, tot informatieverspreider, natuurarts en onderzoeker, tot de ontwikkeling van geneesmiddelen en de oprichting van het moederbedrijf van Biohorma: Bioforce AG.

Vandaag de dag leven we nog steeds de filosofie na van de op 94 jarige leeftijd overleden Alfred Vogel. Dit betekent dat in al onze activiteiten de liefde voor mens en natuur voorop staat; onze teelt is ecologisch, zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Al onze producten zijn dierproefvrij en met zorg voor natuurlijke hulpbronnen vervaardigd.

De carrierestappen van Alfred Vogel op een rij
  • Op 21 jarige leeftijd werd Alfred Vogel eigenaar van een reformhuis
  • In 1929 verscheen zijn eerste uitgave van ‘Das Nue Leben’ waarmee hij mensen bewust wilde maken van de kracht van de natuur. Later zouden er meerdere uitgaven volgen zoals ‘der kleine dokter’ waarvan er inmiddels twee miljoen exemplaren in de omloop zijn.
  • Vanaf 35e jarige leeftijd begon Alfred als natuurarts met onderzoek, ontwikkeling en productie van de eerste natuurlijke geneesmiddelen op basis van verse planten . Hij maakte hiervoor veel studiereizen naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Afrika.
  • Het was tijdens zijn eerste reis naar Amerika begin jaren 50 dat hij in contact kwam met het Sioux-opperhoofd Ben Black Elk die hem vertelde over de geneeskrachtige eigenschappen van de rode zonnehoed (Enchinacea purpurea).
  • Eind jaren 60 doet Alfred onderzoek in Afrika naar een ander belangrijk kruid in het assortiment van Biohorma, de duivelsklauw  (Harpagophytum procumbens).
  • In 1963 richtte hij Bioforce AG op, vandaag de dag een wereldwijd vooraanstaand bedrijf voor natuurlijke geneesmiddelen en voeding, en het moederbedrijf van Biohorma.

 

Algemeen directeur
Edwin Stoel

Voorwoord

Welkom bij het gezondste bedrijf van Nederland. Met veel trots presenteren wij het MVO jaarverslag 2018. Onze directeur Edwin Stoel staat jou hierover graag persoonlijk te woord in deze video (1:20).

Biohorma en het milieu

CO2-footprint Biohorma België en Nederland 2018

Totaal 1.014 ton

    Toelichting op onze footprint

    Gas

    Het grootste deel van onze footprint wordt veroorzaakt door gasverbruik. We zijn op zoek naar alternatieven waarbij het onze ambitie is om in 2022 totaal van het gas af te zijn. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden van een nieuwe biomassa-installatie. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat het nog lastig is om al een definitieve keuze te maken. Ondertussen doen we ons best ons gasverbruik zo laag mogelijk te houden. De restwarmte in onze expeditie wordt gebruikt om de temperatuur in de opslagruimte op peil te houden. Doordat de lucht via een luchtbehandelingskast wordt doorgepompt, lukt dit zonder extra te stoken of te koelen. Onze lokatie in België is al zo goed als van het gas af door gebruik van maakt voor warmte gebruik van een warmtepomp.

    (Groene) energie

    Met uitzondering van onze lokatie in België kopen we onze energie volledig groen in. Vandaar het relatief lage aandeel van electriciteit in onze footprint. Daarnaast wekken we zelf energie op via zonnepanelen. Het afgelopen jaar hebben we er weer tien bijgeplaatst. In totaal hebben we nu 240 panelen. Deze leverden in 2018 55.080 kWh aan stroom. Ruimschoots een kwart van het verbruik van het kantoorpand van Biohorma. Daarnaast proberen we ons verbruik te beperken, via bewegingsmelders en door stapsgewijs alle lampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

    Wagenpark

    We werken continu aan het verduurzamen van ons wagenpark. Momenteel beschikken we over 1 elektrische auto en 9 hybride auto’s. De gemiddelde CO2-uitstoot van het gezamenlijke park is 62,3 g/km (101 g/km is het gemiddelde in Ndl, 2016). Door gebruik van Synfuel in plaats van Diesel voor onze Tuinen-auto en -tractoren stoten ze 80% minder CO2 uit. Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van elektrisch apparatuur zoals elektrische kettingzagen.

    CO2-uitstoot in de keten

    Onze grondstoffen en transport

    Onze planten komen voor het grootste gedeelte uit eigen kweek. In 2018 was dit 70%. Continu onderzoeken we of we planten die we nog niet in eigen beheer hebben zelf kunnen gaan kweken. Dan weten we zeker dat de kweek aan onze hoge standaarden voldoet. Daarnaast scheelt het natuurlijk in transport. De externe kweek kopen we grotendeels in bij ons moederbedrijf in Zwitserland.

    Meer over uitstoot in de keten

    Inkoop

    Onze overige benodigdheden kopen we zo lokaal mogelijk in. Daarnaast werken we met een inkooppartij, Columbus, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het komende jaar willen we de duurzaamheid van onze inkoop beter in kaart gaan brengen. Dan kunnen we nog beter laten zien wat we doen en waar we eventueel kunnen verbeteren.

    Laadpalen elektrische fietsen

    Om het onze bezoekers en medewerkers zo makkelijk mogelijk te maken om op de (elektrische) fiets te komen hebben we bij onze A.Vogel tuinen laadpalen geplaatst. Komend jaar willen we dit ook voor onze medewerkers op het kantoor doen, zodat we het gebruik van elektrische fietsen als vervanger van de auto zoveel mogelijk kunnen stimuleren. Gezond voor mens én milieu!

    Afval

    Ons afval wordt nauwkeurig gescheiden en zo duurzaam mogelijk verwerkt. In 2018 werd 71% van ons afval gerecycled, en 29% werd verbrand met energieterugwinning. Minder dan 1% is gestort.

    Afvalstromen 2018

    Gerecycled afval

      Verbrand met energieterugwinning

        Meer over ons afval
        • Een aparte afvalstroom is destillaatalcohol. Het bedrijf Dislaub in Duitsland verwerkt dit tot biobrandstof. In 2018 betrof dit 115.454 liter waarvan 75.935 liter uit 100% alcohol bestond.
        • Jaarlijks hebben wij zo’n 2000 kilo GFT-afval. Dit wordt omgezet in compost en door onszelf gebruikt voor de vruchtbaarheid van de bodem in onze tuinen.
        • Ons afvalwater in de fabriek hergebruiken we om de toiletten door te spoelen. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 33.000 liter water.
        • Doppen van onze potjes die we vanuit de retailers terugkrijgen, worden gedoneerd aan een stichting voor het opleiden van blindegeleidenhonden in Wezep.
        • In 2018 kregen we één dag per week hulp van een werknemer van Inclusief Groep uit Nunspeet. Mede door zijn inzet hebben weer meer medicijnenafval kunnen hergebruiken.

        Biodiversiteit

        Beleef de natuur in de A.Vogel tuinen

        Met de A.Vogel tuinen brengen we onze bezoekers letterlijk dichter bij de natuur. Jaarlijks ontvangen we tienduizenden bezoekers en proberen hen zoveel mogelijk de kracht, schoonheid en smaak van de natuur te laten ervaren. En zo ook het bewustzijn dat we zuinig met onze flora en fauna om moeten gaan. We leggen onze bezoekers uit waarom biologische kweek belangrijk is, en hoe wij de biodiversiteit hoog houden door bijvoorbeeld de gewassen af te wisselen en op elkaar af te stemmen. In de insectentuin ervaren bezoekers hoe groot het belang is van onze ‘kleine’ helpers en worden ze aangespoord zelf een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door het insectenproof maken van hun eigen tuin.

        Onze inspanningen om de natuur in zijn kracht te zetten zien wij bekrachtigd in ons Eko keurmerk. Dit keurmerk voor biologische voeding scoort in de top 10 van de topkeurmerken volgens beoordeler  ‘Milieu Centraal’.

        Proeven kan in de pluk- en smultuin die onderverdeeld is in vier smaken;

        • zoet, waar o.a. tomaten, suikermaïs en steviaplantjes te proeven zijn,
        • hartig, met o.a. Oost-indische kers en rucola,
        • fris, met o.a. zuring en komkommerkruid, 
        • en tot slot fruitig, met heerlijke vruchten als frambozen, kersen, bramen en aardbeien.

        Ook in de kruidentuin kunnen bezoekers diverse smaaksensaties meemaken en krijgen ze de gelegenheid om ter plekke heerlijke kruidenthee te maken en te drinken.

        Interesse om het zelf mee te maken? De A.Vogel tuinen zijn vanaf 1 mei 2019 weer dagelijks geopend. Bespreek een rondleiding tenminste drie dagen van te voren via avogeltuinen@biohorma.nl. Bellen kan ook via 0900-2464646.

        Aantal bezoekers aan onze A.Vogel tuinen

        • 2017 / 40000 bezoekers 100% 100%
        • 2018 / 33000 bezoekers 83% 83%

        Afgelopen zomer ontvingen we iets minder bezoekers dan we gewend zijn. We vermoeden dat dit het gevolg is geweest van de hitte.

        Onze mensen

        Samenstelling personeel Nederland en België

        Totaal personeel 138

        Leeftijden

        FIT programma

        Biohorma staat voor gezondheid. We vinden het dan ook belangrijk dat onze medewerkers fysiek gezond zijn en dat zij een prettige werkomgeving hebben waar zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Om hieraan bij te dragen is een FIT-programma opgestart. Dit bestaat uit:
        – een duurzame inzetbaarheidsscan,
        – één-op-één-adviesgesprekken,
        – workshops en lezingen

        Via diverse trainingen krijgen onze medewerkers inzicht in wat ze graag willen en hoe ze hiervoor zelf in actie kunnen komen. Soms wordt dit aangevuld met een coachingstraject.

        In 2018 zijn onder andere de volgende initiatieven genomen onder te verdelen in ‘fysieke gezondheid’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. De initiatieven zijn grotendeels aangedragen door onze medewerkers zelf.

        Initiatieven fysieke gezondheid

        fietstocht, bootcamp, stoelmassages, let’s move to fit, spinning, consult diëtist, monitoring via terugkerende meetmomenten, werkplekonderzoek, stabureau

        Initiatieven persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

        360°C feedback, stagelopen op andere afdelingen, talentscans, workshops, collectieve en individuele trainingen, loopbaantrajecten

        Een aantal medewerkers hebben de balans tussen privé en werk kunnen verbeteren via een aanpassing van werkuren en de mogelijkheid tot thuiswerken.

        Aantal deelnames aan de diverse fysieke gezondheidsinitiatieven

        Aantal deelnames aan de initiatieven voor persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

        Totaal aantal gevolgde opleidingsuren

        Gemiddeld aantal gevolgde opleidingsuren per medewerker

        Vitaalste bedrijf van Gelderland 2018

        We zijn verkozen tot het Vitaalste bedrijf van Gelderland. Een hele mooie kroon op ons werk natuurlijk! Vol trots hebben we tijdens deze verkiezing van jurylid Van den Hoogenband de prijs in ontvangst mogen nemen. De verkiezing is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB Nederland.

        MVO medewerker van het jaar

        MVO zit in ons DNA en dat blijven we voeden. Wij vinden het belangrijk dat al onze medewerkers hier in hun dagelijkse werkzaamheden bewust van zijn en aan bij kunnen dragen. Vandaar de verkiezing voor MVO medewerker van het jaar. Dit jaar ging deze waardevolle onderscheiding naar Johan Schenk. De argumenten spreken voor zich.

        ‘Komt met ideeën voor de MVO ideeënbus’
        ‘Deze Biohorma collega is één en al natuur’ ‘Sociaal betrokken’
        ‘Doet mee aan elke FIT activiteit’
        ‘Wijst collega’s op duurzaam gedrag zoals afval scheiden en lichten uit doen’
        ‘Eet uit zijn eigen ecologische en biologische moestuin’
        ‘Rijdt nog op de fiets van zijn opa’
        ‘Inspireert bezoekers in de A.Vogel tuinen’

        Biohorma en de maatschappij

        Gezondheid voor iedereen

        Gezond blijven begint bij gezond leven. Het liefst bieden wij onze producten pas aan als er een extra steuntje in de rug nodig blijkt. Via onze tuinen, nieuwsbrieven, social media en onze website inspireren wij op jaarbasis miljoenen mensen tot een gezonder leven. Zo behoort onze website van A.Vogel tot de top 3 gezondheidsportaals in Nederland. Mensen kunnen op diverse manieren bij ons terecht met gezondheidsvragen: via ons informatiecentrum, maar ook rechtstreeks per mail, Whatsapp of telefonisch. Zakelijke klanten bieden wij e-learnings aan en thema- en incompanytrainingen.

        Aantal beantwoorde gezondheidsvragen

          Volgers facebook (A.Vogel)

          Volgers
          Instagram

          E-mail
          specials

          E-mail
          nieuwsbrieven

          Eerste A.Vogel wandeltocht

          Omdat bewegen niet voor iedereen vanzelfsprekend is

          Dit jaar organiseerde we voor het eerst een wandeltocht waar maar liefst ruim 1000 deelnemers op afkwamen. Het doel van de tocht was om mensen in beweging te brengen en kennis te laten maken met elkaar en met de A.Vogel tuinen. Een deel van het inschrijfgeld werd gedoneerd aan ReumaNederland. 

          Lees verder

          Bij terugkomst van een wandeltocht van 10, 20 of 40 km werden de deelnemers onthaald door de plaatselijke fanfare, en ontvingen ze een Echinacea medaille én de speciale A.Vogel editie van het boek ‘Vullen of Voeden’ van Wilfred en Lili Genee. Daarna was het tijd voor ontspanning; in de Herbamare foodtruck, het ijsstalletje, tijdens een stoelmassage of op het blotevoetenpad. Bij diverse informatiestands was informatie over gezondheid te halen. Kortom, een groot succes en wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.

          Ook onze medewerkers bewogen mee

          Ook onze eigen medewerkers zijn ook in beweging gekomen voor ReumaNederland. Via de Strava app werden de hardloop-, wandel-, en fietskilometers bijgehouden die zij in hun vrije tijd aflegden. Elke geregistreerde kilometer is door Biohorma beloond met een bedrag voor het goede doel. Het resultaat was
          Lees verder

          maar liefst een totale afstand van 51.450 kilometers waarmee de medewerkers € 2.795 van het totale sponsorbedrag van € 7.734 voor hun rekening namen.
          Vrijdag 13 juli durfden vijftien van onze medewerkers het aan kilometers te maken tijdens het rondje Postbank (168km). Helemaal gespaard zijn ze niet gebleven. Eén van de medewerkers kwam ten val en brak zijn sleutelbeen. Voor hem was het daarna dus helaas even wat minder bewegen.

          Samenloop voor Hoop Elburg

          Op initiatief van één van onze medewerkers liep Biohorma dit jaar met maar liefst 40 deelnemers mee aan de SamenLoop voor Hoop. Een evenement van KWF waar 24 uur lang aan één stuk wordt gelopen om stil te staan bij kanker én om het leven te vieren.
          Lees verder

          Deelnemers liepen in teams waarin de deelnemers elkaar aflosten. Een indrukwekkend evenement met diverse activiteiten en ceremonies. De openheid, saamhorigheid en eensgezindheid die we tijdens deze loop hebben ervaren zullen we niet snel vergeten.

          Meer goede doelen

          Naast ReumaNederland en KWF steunen wij meerdere organisaties die wij een warm hart toedragen. Jaarlijks doneren wij een bedrag aan Trésor, een initiatief voor het behoud van regenwouden. Evenals aan Stichting Landschapselementen Elburg (SLE), waar wij ook een vrijwillige bijdrage leveren tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Het Oranjefonds steunen we door onze medewerkers in staat te stellen en aan te moedigen om tijdens werktijd mee te doen aan hun initiatief NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

          Biohorma als leerbedrijf voor betere kansen

          Ook aan een gezonde arbeidsmarkt werken wij graag mee. Voor verschillende doelgroepen als studenten, immigranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

          • Jaarlijks hebben wij twee studenten die bij ons een afstudeeropdracht doen en begeleiden wij vier stagiares.
          • Voor onze postverwerking, afvalscheiding en onze landgoedwinkel, werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
          • In samenwerking met gemeente Elburg en Stichting Wiel bieden wij immigranten tijdelijke werkplekken in onze A.Vogel tuinen aan. Zo doen ze ervaring op en leren ze de Nederlandse omgangsnormen en arbeidscultuur kennen.
          • In totaal waren er in 2018 zes mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam in onze tuinen die ons hebben geholpen met vooral zaaien, planten en oogsten.
          • We werken veel samen met de zorgboerderij Westbroek. De bewoners helpen ons met verschillende werkzaamheden zoals onkruid wieden, bemesten en oogsten. Voor ons een waardevolle hulp, voor hen een mooie dagbesteding.

          Op de foto zie je een tijdelijke collega uit Syrië. Uit blijk van waardering voor het werken in de tuinen heeft hij gekookt voor alle medewerkers in de A.Vogel tuinen.

          MVO doe je samen

          Samenwerken

          Echte stappen zetten om de wereld mooier en gezonder te maken doe je natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij samen met verschillende partijen.

          • 100 banenplan: een initiatief van bedrijvenkring en gemeente Elburg om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
          • Stichting Wiel om mensen die dat kunnen gebruiken kansen te bieden.
          • Met Geldersch Landschap geven wij tijdens de landelijke natuurwerkdag voorlichting over het leven van bijen en verstrekken wij zoekkaarten met flora en fauna.
          • Afgelopen jaar ontvingen we 40 MBA studenten van Nijenrode om kennis uit te wisselen rondom het thema ‘meet de sustainable leader’.

          Kennis delen

          Het is niet onopgemerkt gebleven dat wij het Green Key keurmerk Goud hebben behaald, de MVO Award regio Zwolle hebben gewonnen en zijn uitgeroepen tot het Vitaalste bedrijf van Gelderland. Hierdoor hebben wij diverse bedrijven, overheden en instellingen mogen ontvangen. Een leuke en effectieve manier om kennis te delen en onze impact op het gebied van MVO te vergroten.

          Bezoek van 20 statushouders
          voor een rondleiding

          samen met Gemeente Elburg en Vluchtelingenwerk

          Voor een samenleving waar in iedereen telt en mee kan doen

          Een politieke partij op bezoek

          MBA studenten denken mee

          Een bedrijfsbezoek

          Sustainable development goals

          Met ons MVO beleid en filosofie dragen we als Biohorma met name bij aan de volgende drie SDG’s

          • SDG 3 – Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.
          • SDG 12 – Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.
          • SDG 15 – Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

          MVO team

          Tot slot stellen wij graag ons MVO team voor. Met trots kijken we terug naar de stappen die we het afgelopen jaar weer hebben gezet op het gebied van MVO. En de mooie momenten die we hierbij hebben beleefd samen met collega’s, klanten, bezoekers en deelnemers.

           

          Thomas Bakker – Medewerker communicatie

          Ellen Junte – Directiesecretaresse

          Wilfred Schenk – Hoofd Tuinen

          Jorina Weenink – Manager P&O

          Bertus Bos – Hoofd Technische dienst

          Maar vooral kijken we met veel zin en ambitie uit naar komend jaar. Slikken is dat Jorina, onze drijvende en gepassioneerde MVO kracht, in 2019 haar geluk elders gaat beproeven. Het goede nieuws is dat ze nu dus ook elders haar kennis en passie voor MVO kan gaan inzetten. We zullen Jorina zeker missen, maar niet teleurstellen en met volle kracht vooruit blijven gaan. En dat gaat zeker lukken met haar vervanger, en de maar liefst vier extra MVO ambassadeurs die zich voor ons team hebben aangemeld. Van harte welkom!

           

          De nieuwe aanwinsten van ons MVO team voor 2019

          Gisella van Oene – Product Manager

          Heidy IJsveld – Manager P&O

          Annick Leijenaar – Channelmanager

          Dick Wolf – Productieoperator

          Arjo de Roon – Trademarketeer

          Green Key Award

          Graag kijken we nog even terug naar het opnieuw behalen van het gouden keurmerk van Green Key voor de A.Vogel Tuinen. Een mooie bevestiging dat we nog steeds op de goede weg zijn! Dit keer mochten we hem in ontvangst nemen van niemand minder dan klimaatgoeroe Ruud Koonstra.

          Ook mochten wij weer toetreden tot de finale van de Green Team Award. Met dank aan onze enthousiaste manier van maatschappelijk betrokken ondernemen. Een eervol compliment dat ons een mooie tweede plaats opleverde.

           

          Verantwoording

          Informatie over het sociaal jaarverslag

          Commitment GRI

          Dit sociaal jaarverslag is gebaseerd op de laatste generatie richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Deze richtlijnen zijn toegepast op het SRS Referenced niveau. Het verslag is getoetst door de organisatie zelf en niet door externen geverifieerd. De GRI tabel is als bijlage opgenomen.

          Reikwijdte van het verslag

          Dit verslag betreft de activiteiten van Biohorma in het jaar 2018. Tijdens het rapporteren hebben er geen significante wijzigingen plaatsgevonden voor wat betreft de omvang, structuur of eigendom van de organisatie.

          Verslag frequentie

          Het is de intentie om jaarlijks een verslag te presenteren.

          Contact

          Voor vragen over dit verslag is het mogelijk om contact op te nemen met Karin Peters, Hoofd Communicatie P&R Biohorma

          A.Vogel B.V. (Nederland)

           

          J.P. Broekhovenstraat 16

          8081 HC  ELBURG

          t +31 (0)525 68 72 00