
Algemeen directeur
Edwin Stoel
Voorwoord
We zeggen bij A.Vogel weleens dat MVO in ons DNA zit. Het is voor ons bijna vanzelfsprekend dat we zorgdragen voor onze omgeving. Voor onze bedrijfsvoering zijn we namelijk ook afhankelijk van die omgeving. Denk alleen al aan de natuur die de bron is voor onze producten.
Terugkijkend op 2021 denk ik dat samenwerking het sleutelwoord is voor onze MVO-acties. We zijn er dan ook van overtuigd dat MVO iets is dat we samen moeten doen. Samen als medewerkers van A.Vogel, samen als MVO-team én samen met partners. Dit jaar werd dat heel tastbaar bij de start van de samenwerking met Trees for All; alle afdelingen kregen de mogelijkheid om een boom te planten in het nieuwe voedselbos naast ons kantoor. In 2022 wordt deze samenwerking voortgezet met de aanplant van een heus A.Vogel bedrijfsbos. Inspirerende symbolen van een vruchtbare samenwerking met een positieve invloed op onze omgeving.
In dit verslag lees je wat we verder allemaal hebben bereikt en waar we samen verder aan willen werken.
De kracht van de natuur
A.Vogel gebruikt de kracht van de natuur om jouw gezondheid op een natuurlijke manier te ondersteunen. Voor de meeste producten gebruiken we planten uit onze eigen tuinen. In de ecologische A.Vogel tuinen op de Veluwe oogsten onze tuinmannen zo’n 50.000 kilo planten per jaar. Direct na de oogst worden ze vers verwerkt en maken we er hoogwaardige producten van. Ons doel is jouw gezondheid op een natuurlijke, duurzame manier te ondersteunen. Want of het nu om vitamines gaat, of dat je weerstand of energie kunt gebruiken; veel van wat je nodig hebt kun je vinden in de natuur.
De kracht van de natuur fascineert ons en de inspiratie die het ons geeft, delen we graag met jou. In onze A.Vogel tuinen zie, ruik en ervaar je de schoonheid van de planten. In oktober openen wij ons bezoekerscentrum, een volledig duurzaam gebouw, waarin het delen van inspiratie centraal staat. De natuur is zo bijzonder!
Het zal je niet verbazen dat A.Vogel een sterke band heeft met de natuur. We zijn namelijk afhankelijk van de natuur voor de ingrediënten die we gebruiken. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat we met onze activiteiten de impact op het milieu in het oog houden. Daarom kweken wij bijvoorbeeld de planten op ecologische wijze in de productietuinen (EKO-keurmerk). Dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Bij A.Vogel beseffen we ons dat we alleen kunnen voortbestaan als er een balans is tussen mens, milieu en het welzijn van onze omgeving.
Op deze pagina lees je onze ambities op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en hoe wij deze balans bewaken.
MVO-verslag
Het MVO-team heeft gekozen voor duidelijke speerpunten. Dit helpt A.Vogel de volgende stappen te zetten om toekomstbestendig te ondernemen. We zijn blij met de voortgang en de mooie initiatieven die zijn gestart. Het MVO-beleid wordt steeds zichtbaarder. Hoe pakken we het aan?
We hebben 3 expertisegroepen:
- CO₂-reductie en CO₂-compensatie;
- De activatie van onze medewerkers en het verduurzamen van de keten;
- Bijdrage aan (lokale) initiatieven en goede doelen.
In dit verslag komen deze aspecten terug, lees je met ons mee?
A.Vogel en de maatschappij
Ondersteunen van
Veluwse ondernemers
Samen werken in
de A.Vogel tuinen
Door de lockdown hadden vele restaurants in de regio het moeilijk. We hebben daarom als A.Vogel meegedaan met een “Samen On Tour” langs verschillende restaurants op de Veluwe. Leuk voor medewerkers en goed voor de ondernemers.
Ook is het eindejaarspakket weer deels omgezet naar waardebonnen te besteden bij Elburgse winkeliers.


Vitaal blijven
Je gezondheid stimuleer je ook door lekker te bewegen. De medewerkers van A.Vogel worden aangemoedigd om te sporten door bijvoorbeeld hardloopkleding en fietskleding beschikbaar te stellen. Ook is het mogelijk om een deel van een sportabonnement te laten vergoeden door A.Vogel.
We zijn meer dan trots op onze 16 collega’s die een unieke prestatie hebben geleverd door in Zwitserland het Alpenbrevet te rijden. De tour werd volledig verzorgd door A.Vogel.
Gezondheid voor iedereen
Aantal beantwoorde gezondheidsvragen
Volgers Facebook (A.Vogel NL)
Volgers Facebook (A.Vogel BE)
Volgers
Instagram
E-mail
nieuwsbrieven
Ken jij de gouden tips van Eva de Goede al? Eva is twee keer verkozen tot beste hockeyster ter wereld en deelt haar tips over hoe je fit en gezond blijft.
MVO doe je samen
Onze kleinste helpers
Ook de kleintjes van nu, verdienen een mooie wereld om in te wonen. Met het initiatief Ranger Joost geven we onze kleinste helpers de aandacht die zij verdienen. Want zonder hen zijn we nergens. Doe je mee? Volg Ranger Joost op zijn Youtube kanaal en steek je handen uit de mouwen!
Samenwerken
Echte stappen zetten om de wereld mooier en gezonder te maken doe je natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij samen met verschillende partijen.
- Stichting Wiel om mensen die dat kunnen gebruiken kansen te bieden.
- Met Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen geven wij tijdens de landelijke natuurwerkdag voorlichting over het leven van bijen en verstrekken wij zoekkaarten met flora en fauna.



Goede doelen
Sinds 2021 werken we samen met Trees for All. De samenwerking is gestart op de dag van de duurzaamheid. Elke afdeling van A.Vogel heeft op die dag een eigen boom geplant. De bomen vormen samen een klein voedselbos op het terrein van A.Vogel in Elburg.
In 2022 gaan we met Trees for All 2.500 bomen planten in Nederland. Dit is een herstel van een oud bos dat niet meer vitaal is. Het herstel komt ten goede aan de biodiversiteit.
Er zijn meerdere organisaties die wij een warm hart toedragen. Jaarlijks doneren wij een bedrag aan Trésor, een initiatief voor het behoud van regenwouden. Evenals aan Stichting Landschapselementen Elburg (SLE), waar wij ook een vrijwillige bijdrage leveren tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag.
Ook hebben we aan de voedselbank Elburg cadeautjes gedoneerd die wij niet hebben gebruikt, omdat ons Sinterklaasfeest niet doorging. Verder hebben we aan Stichting Wiel, net als andere jaren, weer een bijdrage geleverd.



Groene duim
Met de groene duim stimuleert A.Vogel de medewerkers mee te denken welke goede doelen de organisatie kan sponsoren. Ieder kwartaal kunnen medewerkers mooie initiatieven aandragen, zo stimuleert A.Vogel dat iedereen een steentje bij kan dragen aan de maatschappij. Het MVO-team selecteert vervolgens 2 doelen uit de inzendingen en zo steken wij met de organisatie een Groene duim op naar een mooi initiatief.

Een droom wordt werkelijkheid
Een nieuw en duurzaam bezoekerscentrum
Jaarlijks komen er tienduizenden bezoekers in de A.Vogel tuinen. We proberen hen de kracht, schoonheid en smaak van de natuur te laten ervaren. We laten ook zien hoe belangrijk het is dat we zuinig met onze natuur omgaan. Voor Wilfred Schenk, al meer dan 35 jaar werkzaam voor de A.Vogel tuinen, was het een lang gekoesterde droom. Een ontvangstruimte voor de bezoekers van de tuinen en tevens een presentatie van het productieproces van de A.Vogel producten: van plant tot klant.
In januari 2022 is gestart met de bouw van het bezoekerscentrum en de verwachting is dat wij medio 2023 de eerste bezoekers mogen ontvangen. Wij kunnen niet wachten! En dit wordt niet zomaar een bezoekerscentrum. De nieuwste ontwikkelingen worden toegepast om dit bezoekerscentrum CO₂ neutraal te laten opereren.
- Het groene sedumdak zal vol staan met verschillende soorten plantjes die de biodiversiteit stimuleren
- Er worden zonnepanelen geïnstalleerd
- De verwarming van het pand wordt geregeld met een warmtepomp
- En wordt houtbouw toegepast. Al het hout komt uit duurzaamheidsklasse 1.
De natuur is de bron. Dat blijkt ook uit het gouden Green Key certificaat dat wij jaarlijks ontvangen. Wij staan zelf jaarlijks in de top 3. De ambitie van Wilfred is natuurlijk om met dit nieuwe bezoekerscentrum de nieuwe nummer 1 te worden. Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland.
De bouw is mede mogelijk gemaakt door de goede samenwerking die we door de jaren heen hebben opgebouwd met Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. Daarnaast werken we samen met ’s Heeren Loo als het gaat om dagbesteding van hun cliënten. Deze samenwerking zullen we verder intensiveren door het bezoekerscentrum bijvoorbeeld het startpunt te maken van een wandeling met een boswachter.
Sustainable development goals
Met ons MVO-beleid en onze filosofie dragen we als A.Vogel met name bij aan de volgende vier SDG’s
SDG 3 – Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.
SDG 4 – Onderwijs van goede kwaliteit voor iedereen, het fundament voor duurzame ontwikkeling.
SDG 12 – Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.
SDG 15 – Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.




A.Vogel en het milieu
CO2-footprint A.Vogel Nederland en België 2021
Totaal 979 ton
Toelichting op onze footprint
Gas
Het grootste deel van onze footprint wordt veroorzaakt door gasverbruik. A. Vogel heeft de ambitie om hier flink op te reduceren, we zijn daarom in 2021 twee onderzoeken gestart hoe we onze CO2 uitstoot op gasverbruik naar beneden kunnen brengen.
Tot dat de onderzoeken zijn afgerond richten we ons vooralsnog op het zo laag mogelijk houden van ons gasverbruik. Hoe doen we dat? De restwarmte in onze expeditie wordt bijvoorbeeld gebruikt om de temperatuur in de opslagruimte op peil te houden. Doordat de lucht via een luchtbehandelingskast wordt doorgepompt, lukt dit zonder extra te stoken of te koelen. Onze locatie in België is wel al zo goed als van het gas af door het gebruik van een warmtepomp.
(Groene) energie
Elektriciteit heeft een relatief laag aandeel in onze footprint, met uitzondering van onze locatie in België kopen we onze energie volledig groen in. In totaal hebben we 240 zonnepanelen op de daken liggen en hebben we besloten in 2022 nog eens 120 extra panelen te installeren. Bij elkaar zullen deze zonnepanelen jaarlijks ca. 90 MWh opleveren. Desalniettemin zijn we voornemens om ook hier te reduceren waar mogelijk, zo zijn er bewegingsmelders en worden stapsgewijs alle lampen vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
Wagenpark en bedrijfsmachines
We werken continu aan het verduurzamen van ons wagenpark. Momenteel beschikken we over 10 auto’s waarvan 4 elektrisch en 2 hybride. Voor onze Tuinen-auto en -tractoren zijn we van het al duurzame Synfuel overgestapt op Renewable diesel HVO, dat is gerecycled frituurvet. In 2021 hebben we geïnvesteerd in een nieuwe absorbatiedroger voor het persluchtsysteem in de fabriek. Daarnaast maken we al zoveel mogelijk gebruik van elektrische apparatuur, zoals elektrische kettingzagen. Onze tractoren rijden nog wel op fossiele brandstoffen, maar wanneer de kans zich voor doet ook deze machines te elektrificeren zullen we de overstap maken. We houden deze ontwikkelingen nauw in de gaten.
CO₂ uitstoot in de keten
Onze grondstoffen en transport
Onze planten komen voor het grootste gedeelte uit eigen kweek. In 2021 was dit 71%.
Transport van producten heeft een grote impact wanneer wij kijken naar de CO2 uitstoot in de keten. We blijven dan ook continu onderzoeken hoe we planten, die we nog niet in eigen beheer hebben, zelf kunnen gaan kweken. Dan weten we ook zeker dat de kweek aan onze hoge standaarden voldoet!
Nieuwe kennis doen we onder anderen op via onze intensieve samenwerkingen met kwekers in Zwitserland en Frankrijk. Door kennis uit te wisselen over bijvoorbeeld een groeiprobleem van een bepaalde plant, leren we de natuur steeds beter begrijpen.
Meer over uitstoot in de keten
Inkoop
Afval
Ons afval wordt nauwkeurig gescheiden en zo duurzaam mogelijk verwerkt.
Afvalstromen 2021
Gerecycled afval in kg
Verbrand met energieterugwinning in tonnen
Meer over ons afval
- Een aparte afvalstroom is destillaatalcohol. Het bedrijf Dislaub in Duitsland verwerkt dit tot biobrandstof. In 2020 betrof dit 246.597 liter waarvan 97.669 liter uit 100% alcohol bestond.
- Jaarlijks hebben wij zo’n 2000 kilo GFT-afval. Dit wordt omgezet in compost en door onszelf gebruikt voor de vruchtbaarheid van de bodem in onze tuinen.
- Ons afvalwater in de fabriek hergebruiken we om de toiletten door te spoelen. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 33.000 liter water.
- Doppen van onze potjes die we vanuit de retailers terugkrijgen, worden gedoneerd aan een stichting voor het opleiden van blindengeleidenhonden in Wezep.
Biodiversiteit
Beleef de natuur in de A.Vogel tuinen
Met de A.Vogel tuinen brengen we onze bezoekers letterlijk dichter bij de natuur. We zijn dagelijks bezig om de tuin nog informatiever te maken. Na een bezoek willen we de mensen geïnspireerd hebben en een breder perspectief meegeven. Hopelijk vragen ze zichzelf dan af waarom ze zoveel tegels in de tuin hebben liggen en waarom er geen insectenhotel in staat! Ondanks Corona hebben we dit jaar ruim 20.000 bezoekers welkom geheten, in normale jaren zijn dit er nog veel meer.
We zien voor A.Vogel een rol weggelegd waarin we het bewustzijn van mensen verhogen om zuinig met onze flora en fauna om te gaan. We leggen onze bezoekers uit waarom biologische kweek belangrijk is en hoe wij de biodiversiteit hoog houden door bijvoorbeeld de gewassen af te wisselen en op elkaar af te stemmen. In de insectentuin ervaren bezoekers hoe groot het belang is van onze ‘kleine’ helpers en worden ze aangespoord zelf een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door het insect-vriendelijk maken van hun eigen tuin. Omdat dit zo belangrijk is zullen we de insectentuin in 2022 nog grootser neerzetten. Mensen lopen echt tussen de bloeiende bloemen en planten door en kunnen ook de demokast van onze imker zien!
En wie weet zien ze dan ook onze nieuwe trots! Afgelopen jaar hebben wij de schitterende Koninginnenpage uitgezet in onze tuin. Tot onze vreugd heeft deze vlinder larven en rupsen gekregen. We kunnen dan ook niet wachten deze bijzonder zeldzame soort vaker in de tuinen te gaan bewonderen.

Onze inspanningen om de natuur in haar kracht te zetten zien wij bekrachtigd in ons Eko-keurmerk. Dit keurmerk voor biologische voeding scoort in de top 10 van de topkeurmerken volgens beoordelaar ‘Milieu Centraal’.

Proeven kan in de pluk- en smultuin die onderverdeeld is in vier smaken;
- zoet, waar o.a. tomaten, suikermaïs en steviaplantjes te proeven zijn,
- hartig, met o.a. Oost-indische kers en rucola,
- fris, met o.a. zuring en komkommerkruid,
- en tot slot fruitig, met heerlijke vruchten als frambozen, kersen, bramen en aardbeien.
Ook in de kruidentuin kunnen bezoekers diverse smaaksensaties meemaken en krijgen ze de gelegenheid om ter plekke heerlijke kruidenthee te maken en te drinken. We willen de mensen activeren om zelf ook een appelboompje of aardbeien plantje in de tuin te zetten
Interesse om het zelf mee te maken? Het is nog even geduld hebben, maar hou onze website in de gaten voor de actuele mogelijkheden: www.avogel.nl/tuinen.
Aantal bezoekers aan onze A.Vogel tuinen
- 2017 / 40.000 bezoekers 100%
- 2018 / 33.000 bezoekers 83%
- 2019 / 40.000 bezoekers 100%
- 2020 / 20.000 bezoekers 50%
- 2021 / 20.000 bezoekers 50%
In 2018 ontvingen we, vermoedelijk door de hitte, minder bezoekers dan we gewend waren. In 2019 waren dit er weer meer. Dit aantal is onder te verdelen in ca. 4.500 arrangement bezoekers, 2000 deelnemers aan onze wandeltocht en 35.000 losse bezoeken. In 2020 ontvingen we als gevolg van corona minder bezoekers. In 2021 waren we gesloten i.v.m. corona en een start van de herstructurering van de tuinen. Wel is er veel gewandeld op landgoed Zwaluwenburg, het landgoed waar de A.Vogel tuinen liggen.
Onze mensen
Personeel Nederland en België 2021
Samenstelling
Leeftijden

Medewerkerstevredenheidsonderzoek
Overall score
Vorig jaar: 7.8
Benchmark: 8.1
% dat werken bij ons aanbeveelt
%
Vorig jaar: 65%
Benchmark: 64%
A.Vogel als werkgever
Vorig jaar: 7.7
Benchmark: 7.9
Hoeveelheid Fan-energie*
Vorig jaar: 447
Benchmark: 503
* Fan-energie bestaat uit een vermenigvuldiging van 3 uitkomsten: tevredenheid x succes x binding. De score bevindt zich tussen 0 en 1.000.
Hoe kan het ook anders dat wij als A.Vogel veel aandacht hebben voor de fysieke gezondheid van onze mensen en de mogelijkheid tot persoonlijke groei. Tijdens de verschillende lockdowns was het lastig om verder te gaan met ons FIT-programma. Dit hebben we proberen te ondervangen met diverse initiatieven om te bewegen. We kijken bijvoorbeeld met veel plezier terug op een avondwandeling op het klompenpad van Elburg met collega’s, dat houden we er zeker in!
Samen plezier maken geeft een hoop energie, onze team dag in Rotterdam was dan ook zeer geslaagd. Na een rondvaart door de haven en een stadswandeling, schoven we aan voor een heerlijke lunch op de Euromast!
Ziekteverzuim A.Vogel Nederland
Ziekteverzuim A.Vogel België
Totaal aantal gevolgde opleidingsuren
Gemiddeld aantal opleidingsuren per medewerker
A.Vogel voor betere kansen
Ook aan een gezonde arbeidsmarkt werken wij graag mee. Voor verschillende doelgroepen als studenten, immigranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Jaarlijks begeleiden wij een aantal stagiaires, we vinden het belangrijk jonge mensen de kans te bieden waardevolle ervaring op te doen bij ons mooie bedrijf. Zo ontvangen wij ook geregeld vakantiekrachten van bijvoorbeeld de plaatselijke Havo. Zij hebben veel theoretische kennis, en wij vullen dit graag aan met onze praktijk ervaring. We brengen de jongelui zo wat dichterbij de natuur door bijvoorbeeld te leren over het groeiproces van een plant. Beide partijen kijken altijd vol enthousiasme terug na een aantal dagen in de tuinen.
Twee medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hielpen ons dit jaar met postverwerking, afvalscheiding en in onze landgoedwinkel.
De inzet van bewoners van zorgboerderij Westbroek heeft even stilgelegen door corona maar de plannen liggen er om dit weer nieuwe leven in te blazen. We kunnen de hulp goed gebruiken bij verschillende werkzaamheden, zoals grasmaaien, snoeien en oogsten.


Andre Kuipers met een deel van het MVO-team van A.Vogel
Ellen Junte – Directiesecretaresse
Wilfred Schenk – Hoofd Tuinen
Gisella van Oene – Productmanager
Edwin Stoel – Algemeen directeur
Ernst-Jan Ruessink – Manager Operations
Dick Wolf – Productieoperator
Thomas Bakker – Marketingcommunicatie
Frida Miedema – Medewerker MRA
MVO-team
Ondanks dat fysiek samenkomen (vrijwel) niet mogelijk is geweest, heeft het MVO-team niet stilgezeten. Integendeel. Om gerichter met MVO aan de slag te gaan, hebben we drie expertisegroepen opgericht. Deze groepen richten zich op de volgende aandachtsgebieden;
Expertisegroep 1
– CO2-reductie
– CO2-compensatie
Expertisegroep 2
– Goede doelen
– Betrokkenheid A.Vogel met de omgeving
Expertisegroep 3
– Actieve betrokkenheid van medewerkers met MVO
– Verduurzaming van winkel(promotie)materiaal
– Verduurzaming van grootverpakkingen
We blijven dus hard aan de weg timmeren. Heel blij zijn we hierbij dat onze algemeen directeur niet alleen achter ons staat, maar ook tot het MVO-team is toegetreden. Zoals velen hopen we weer snel fysiek samen te kunnen werken.
Gouden Green Key keurmerk
Ook dit jaar hebben we het gouden keurmerk van Green Key voor de A.Vogel Tuinen. Een mooie bevestiging dat we nog steeds op de goede weg zijn!

Historie
Historie
Van liefde voor de mens en natuur tot een wereldwijd bedrijf
We gaan mee met de tijd, maar vinden het ook belangrijk om het verleden te blijf eren. Want vandaag de dag leven we nog steeds de filosofie na van de oprichter en op 94 jarige leeftijd overleden Alfred Vogel. Dit betekent dat in al onze activiteiten de liefde voor mens en natuur voorop staat; onze teelt is ecologisch, zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Al onze producten zijn dierproefvrij en met zorg voor natuurlijke hulpbronnen vervaardigd.
Alfred Vogel werd in 1902 geboren in Aesch, Zwitserland. Op jonge leeftijd geloofde hij al in de natuur als bron voor een gezond leven. Zijn leven heeft hij zich voor deze erkenning van de natuur ingezet. Van eigenaar van een reformhuis, tot informatieverspreider, natuurarts en onderzoeker, tot de ontwikkeling van geneesmiddelen en de oprichting van het moederbedrijf van A.Vogel: A.Vogel AG.
De carrierestappen van Alfred Vogel op een rij
- Op 21 jarige leeftijd werd Alfred Vogel eigenaar van een reformhuis
- In 1929 verscheen zijn eerste uitgave van ‘Das Neue Leben’ waarmee hij mensen bewust wilde maken van de kracht van de natuur. Later zouden er meerdere uitgaven volgen zoals ‘Der Kleine Doktor’ waarvan er inmiddels twee miljoen exemplaren in de omloop zijn.
- Vanaf 35e jarige leeftijd begon Alfred als natuurarts met onderzoek, ontwikkeling en productie van de eerste natuurlijke geneesmiddelen op basis van verse planten. Hij maakte hiervoor veel studiereizen naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Afrika.
- Het was tijdens zijn eerste reis naar Amerika begin jaren 50 dat hij in contact kwam met het Sioux-opperhoofd Ben Black Elk die hem vertelde over de geneeskrachtige eigenschappen van de rode zonnehoed (Enchinacea purpurea).
- Eind jaren 60 doet Alfred onderzoek in Afrika naar een ander belangrijk kruid in het assortiment van A.Vogel NL, de duivelsklauw (Harpagophytum procumbens).
- In 1963 richtte hij Bioforce AG op, vandaag de dag een wereldwijd vooraanstaand bedrijf voor natuurlijke geneesmiddelen en voeding. Sinds 2019 is de naam van het bedrijf aangepast naar A.Vogel AG.


Verantwoording
Informatie over het sociaal jaarverslag







A.Vogel B.V. (Nederland)
J.P. Broekhovenstraat 16
8081 HC ELBURG
t +31 (0)525 68 72 00