MVO jaarverslag

A.Vogel 2020

MVO jaarverslag

A.Vogel 2020

MVO jaarverslag

A.Vogel 2020

MVO jaarverslag

A.Vogel 2020

MVO jaarverslag

A.Vogel 2020

MVO jaarverslag

A.Vogel 2020

Algemeen directeur
Edwin Stoel

Voorwoord

Wat een jaar, 2020. Iedereen kreeg met uitdagingen te maken. Hoe het ons is vergaan, is op diverse plekken in dit MVO jaarverslag terug te zien. De vraag naar onze producten steeg, waardoor medewerkers in het primaire proces overuren moesten draaien. De thuiswerkende kantoormedewerkers sprongen bij in de tuinen, in de fabriek en in het magazijn. Corona heeft ons maar weer laten zien hoe belangrijk het is om voor elkaar en (de toekomst van) onze kinderen te zorgen.

Extra reden om met het MVO team virtueel de koppen bij elkaar te steken en nog effectiever met duurzaamheid aan de slag te kunnen. Hierover meer in dit verslag, evenals over de plannen voor een nieuw, en uiteraard duurzaam, bezoekerscentrum. Als het goed is, kunnen we dit jaar starten met de bouw.

A.Vogel en het milieu

CO2-footprint A.Vogel Nederland en België 2020

Totaal 979 ton

  Toelichting op onze footprint

  Gas

  Het grootste deel van onze footprint wordt veroorzaakt door gasverbruik. We zouden natuurlijk graag van het gas af willen. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat het nog lastig is om hier al keuzes in te maken. Vooralsnog richten we ons daarom op het zo laag mogelijk houden van ons gasverbruik. De restwarmte in onze expeditie wordt gebruikt om de temperatuur in de opslagruimte op peil te houden. Doordat de lucht via een luchtbehandelingskast wordt doorgepompt, lukt dit zonder extra te stoken of te koelen. Naast reductie werken we toe naar volledige compensatie van ons gasverbruik.
  Onze locatie in België is wel al zo goed als van het gas af door het gebruik van een warmtepomp. 

  (Groene) energie

  Met uitzondering van onze locatie in België kopen we onze energie volledig groen in. Vandaar het relatief lage aandeel van elektriciteit in onze footprint. In totaal hebben we 240 zonnepanelen. Deze leverden in 2020 29.145 kWh aan stroom. Ruimschoots een kwart van het verbruik van het kantoorpand van A.Vogel in Elburg. Daarnaast beperken we ons verbruik via bewegingsmelders en door stapsgewijs alle lampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

  Wagenpark en bedrijfsmachines

  We werken continu aan het verduurzamen van ons wagenpark. Momenteel beschikken we over 10 auto’s waarvan 4 elektrisch en 2 hybride. Voor onze Tuinen-auto en -tractoren zijn we van het al duurzame Synfuel overgestapt op Renewable diesel HVO. Ook hebben we dit jaar een nieuwe spitmachine en heftruck aangeschaft, één van de eerste operationele elektrische heftrucks in Nederland! Daarnaast maken we al zoveel mogelijk gebruik van elektrische apparatuur, zoals elektrische kettingzagen.

  CO2-uitstoot in de keten

  Onze grondstoffen en transport

  Onze planten komen voor het grootste gedeelte uit eigen kweek. In 2020 was dit 79%. Dat is weer 6% meer t.o.v. het jaar ervoor.

  De externe kweek kopen we grotendeels in bij ons moederbedrijf in Zwitserland. In 2020 hebben we één productielijn vanuit Roggwil naar onze productielocatie in Elburg verhuisd. Hiermee besparen we niet alleen op transport, maar het heeft ons productieproces ook versneld, waardoor we sneller aan de vraag kunnen voldoen. 

  We blijven continu onderzoeken hoe we planten, die we nog niet in eigen beheer hebben, zelf kunnen gaan kweken. Dan weten we ook zeker dat de kweek aan onze hoge standaarden voldoet! 

  Meer over uitstoot in de keten

  Inkoop

  Onze overige benodigdheden kopen we zo lokaal mogelijk in. Daarnaast werken we met een inkooppartij, Columbus, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het komende jaar willen we de duurzaamheid van onze inkoop beter in kaart gaan brengen. Dan kunnen we nog beter laten zien wat we doen en waar we eventueel kunnen verbeteren.

  Laadpalen elektrische fietsen

  Om het onze bezoekers en medewerkers zo makkelijk mogelijk te maken om op de (elektrische) fiets te komen, hebben we bij onze A.Vogel tuinen laadpalen geplaatst. Komend jaar willen we dit ook voor onze medewerkers op het kantoor doen, zodat we het gebruik van elektrische fietsen als vervanger van de auto zoveel mogelijk kunnen stimuleren. Gezond voor mens én milieu!

  Afval

  Ons afval wordt nauwkeurig gescheiden en zo duurzaam mogelijk verwerkt. 

  Afvalstromen 2020

  Gerecycled afval in kg

   Verbrand met energieterugwinning in tonnen

    Meer over ons afval
    • Een aparte afvalstroom is destillaatalcohol. Het bedrijf Dislaub in Duitsland verwerkt dit tot biobrandstof. In 2020 betrof dit 246.597 liter waarvan 97.669 liter uit 100% alcohol bestond.
    • Jaarlijks hebben wij zo’n 2000 kilo GFT-afval. Dit wordt omgezet in compost en door onszelf gebruikt voor de vruchtbaarheid van de bodem in onze tuinen.
    • Ons afvalwater in de fabriek hergebruiken we om de toiletten door te spoelen. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 33.000 liter water.
    • Doppen van onze potjes die we vanuit de retailers terugkrijgen, worden gedoneerd aan een stichting voor het opleiden van blindengeleidenhonden in Wezep.

    Biodiversiteit

    Beleef de natuur in de A.Vogel tuinen

    Met de A.Vogel tuinen brengen we onze bezoekers letterlijk dichter bij de natuur. Vanwege corona was het dit jaar helaas niet mogelijk om veel bezoekers te ontvangen. In normale tijden ontvangen we jaarlijks tienduizenden bezoekers en proberen we hen zoveel mogelijk de kracht, schoonheid en smaak van de natuur te laten ervaren. En zo ook het bewustzijn dat we zuinig met onze flora en fauna om moeten gaan. We leggen onze bezoekers uit waarom biologische kweek belangrijk is en hoe wij de biodiversiteit hoog houden door bijvoorbeeld de gewassen af te wisselen en op elkaar af te stemmen. In de insectentuin ervaren bezoekers hoe groot het belang is van onze ‘kleine’ helpers en worden ze aangespoord zelf een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door het insectenproof maken van hun eigen tuin.

    Onze inspanningen om de natuur in zijn kracht te zetten zien wij bekrachtigd in ons Eko keurmerk. Dit keurmerk voor biologische voeding scoort in de top 10 van de topkeurmerken volgens beoordelaar ‘Milieu Centraal’.

    Proeven kan in de pluk- en smultuin die onderverdeeld is in vier smaken;

    • zoet, waar o.a. tomaten, suikermaïs en steviaplantjes te proeven zijn,
    • hartig, met o.a. Oost-indische kers en rucola,
    • fris, met o.a. zuring en komkommerkruid, 
    • en tot slot fruitig, met heerlijke vruchten als frambozen, kersen, bramen en aardbeien.

    Ook in de kruidentuin kunnen bezoekers diverse smaaksensaties meemaken en krijgen ze de gelegenheid om ter plekke heerlijke kruidenthee te maken en te drinken.

    Interesse om het zelf mee te maken? Het is nog even geduld hebben, maar hou onze website in de gaten voor de actuele mogelijkheden: www.avogel.nl/tuinen.

    Aantal bezoekers aan onze A.Vogel tuinen

    • 2017 / 40.000 bezoekers 100% 100%
    • 2018 / 33.000 bezoekers 83% 83%
    • 2019 / 40.000 bezoekers 100% 100%
    • 2020 / 20.000 bezoekers 50% 50%

    In 2018 ontvingen we, vermoedelijk door de hitte, minder bezoekers dan we gewend waren. In 2019 waren dit er weer meer. Dit aantal is onder te verdelen in ca. 4.500 arrangement bezoekers, 2000 deelnemers aan onze wandeltocht en 35.000 losse bezoeken. In 2020 ontvingen we als gevolg van corona minder bezoekers.

    Onze mensen

    Personeel Nederland en België 2020

    Samenstelling 

    Leeftijden

    Medewerkerstevredenheidsonderzoek

    We hebben dit jaar de tevredenheid van onze medewerkers weer gemeten. Zeker in een moeilijk jaar als 2020 doet het ons heel goed om te horen dat onze medewerkers zich goed bij ons voelen. De invulresponse was 88%.

    Overall score

    Vorig jaar: 7.8
    Benchmark: 8.1

    % dat werken bij ons aanbeveelt

    %

    Vorig jaar: 65%
    Benchmark: 64%

    A.Vogel als werkgever

    Vorig jaar: 7.7
    Benchmark: 7.9

    Hoeveelheid Fan-energie*

    Vorig jaar: 447
    Benchmark: 503

    * Fan-energie bestaat uit een vermenigvuldiging van 3 uitkomsten: tevredenheid x succes x binding. De score bevindt zich tussen 0 en 1.000.

    Aandacht voor fysieke gezondheid en de mogelijkheid tot persoonlijke groei speelden een belangrijke rol in de mate van tevredenheid. Tijdens de lockdown was het lastig om verder te gaan met ons FIT programma. Dit hebben we proberen te ondervangen met diverse initiatieven om te bewegen. Ook is de gelegenheid gegeven om (begeleid) te trainen voor de Zwolse Halve Marathon en het Alpenbrevet in Zwitserland in 2021.

    Andere criteria waar hoog op werd gescoord waren de sfeer & collegialiteit, de inhoud van het werk, de werk-privé balans en mate van uitdaging.

    Heel blij zijn we met de positieve resultaten. Uiteraard zijn we ook blij met de aangedragen verbeterpunten. Daar gaan we mee aan de slag.

    Ziekteverzuim A.Vogel Nederland

     

    Ziekteverzuim A.Vogel België

     

    Totaal aantal gevolgde opleidingsuren

     

    Gemiddeld aantal opleidingsuren per medewerker

    A.Vogel en de maatschappij

    Een helpende hand in een gekke periode

    In maart 2020 begon een hele gekke periode voor heel Nederland. De zorgen om het virus waren groot, de bereidheid om elkaar te helpen gelukkig ook. Als A.Vogel droegen wij een steentje bij door 5.000 mondkapjes te doneren voor thuiszorgmedewerkers en huisartsen in de regio. Daarnaast doneerden we koffiemelkcups en toiletpapier aan de Voedselbank Elburg en staken we de bewoners van zorginstellingen in Elburg en ’t Harde een hart onder de riem met het bezorgen van Bambu-cake.

    Door het jaar heen zijn we doorgegaan met verschillende acties.  Zo hebben we op ‘de dag van de zorg’ bijgedragen aan goodiebags voor zorgverleners in het Amphia ziekenhuis in Breda. Lokale ondernemers in Elburg hebben we gesteund door het traditionele eindejaarspakket om te zetten in bij hen te besteden waardebonnen.

    Gezondheid voor iedereen

    Gezond blijven begint bij gezond leven. Het liefst bieden wij onze producten pas aan als er een extra steuntje in de rug nodig blijkt. Via onze tuinen, nieuwsbrieven, social media en onze website inspireren wij op jaarbasis miljoenen mensen tot een gezonder leven. Zo behoort onze website van A.Vogel bij de bekendste gezondheidsportals van Nederland. Mensen kunnen op diverse manieren bij ons terecht met gezondheidsvragen: via ons informatiecentrum, maar ook rechtstreeks per mail, Whatsapp of telefonisch. Zakelijke klanten bieden wij e-learnings aan.

    Aantal beantwoorde gezondheidsvragen

     Volgers Facebook (A.Vogel)

     Volgers
     Instagram

     E-mail
     nieuwsbrieven

     Een droom wordt werkelijkheid

     Een nieuw en duurzaam bezoekerscentrum

     Wilfred Schenk, al meer dan 30 jaar werkzaam voor de A.Vogel tuinen, had de wens al lang. Samen met zijn collega’s uit de tuinen. Een ontvangstruimte voor de bezoekers van de tuinen en tevens een presentatie van het productieproces van de A.Vogel producten: van plant tot klant. ‘Dat vinden mensen mooi. Het verhaal achter het product. Kijk maar op social media. Foto’s waarin we in de opkomende zon aan het oogsten zijn leveren veel likes op’. Eén van de argumenten waarmee het tuinen-team de rest van de organisatie en uiteindelijk ook het moederbedrijf in Zwitserland heeft weten te enthousiasmeren.

     Inspiratie kwam ook door de samenwerking met zorgboerderij Westbroek. Samen delen ze het erf waar het bezoekerscentrum straks komt. ‘We hadden een leuk landgoedwinkeltje opgezet bij de zorgboerderij, waar zowel A.Vogel producten als producten gemaakt op de dagbesteding werden verkocht. Het werd veel te druk. We moesten iets anders verzinnen’.

     Lees verder

     Het bezoekerscentrum komt buiten het woongebied van de bewoners. De bewoners blijven ons wel ondersteunen in de A.Vogel tuinen en het nieuwe bezoekerscentrum. Dat het centrum duurzaam wordt gebouwd is vanzelfsprekend. Met zonnepanelen op het dak en een waterpomp is het de bedoeling dat het centrum volledig CO2-neutraal wordt. De haalbaarheid hiervan wordt momenteel onderzocht. Verder is het ontwerp volledig van hout, alleen de vloer is van beton. De dakbedekking bestaat uit sedum. Dit vetplantje zorgt voor energiebesparing door verkoeling in de zomer en isolatie in de winter. Daarnaast zorgt het voor een extra schone lucht. Ook aan de omgeving is gedacht. Het gebouw past straks helemaal in het landschap.

     Halverwege 2021 zal gestart worden met de bouw. Het resultaat zal in ons nieuwe verslag zeker te zien zijn. Maar beter, kom langs zodra het kan!

      

     Goede doelen

     Er zijn meerdere organisaties die wij een warm hart toedragen. Jaarlijks doneren wij een bedrag aan Trésor, een initiatief voor het behoud van regenwouden. Evenals aan Stichting Landschapselementen Elburg (SLE), waar wij ook een vrijwillige bijdrage leveren tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Het Oranjefonds steunen we door onze medewerkers in staat te stellen en aan te moedigen om tijdens werktijd mee te doen aan hun initiatief NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De Natuurwerkdag en NLDoet hebben dit jaar helaas niet kunnen plaatsvinden door corona. Volgend jaar hopen we weer extra actief deel te kunnen nemen!

     A.Vogel voor betere kansen

     Ook aan een gezonde arbeidsmarkt werken wij graag mee. Voor verschillende doelgroepen als studenten, immigranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

     • Jaarlijks hebben wij twee studenten die bij ons een afstudeeropdracht doen en begeleiden wij vier stagiaires. Dit jaar is dat gezien de omstandigheden helaas niet gelukt.
     • Twee medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hielpen ons dit jaar met postverwerking, afvalscheiding en in onze landgoedwinkel.
     • De inzet van bewoners van zorgboerderij Westbroek heeft even stilgelegen door corona. Na goede voorzorgsmaatregelen, zoals het plaatsen van glazen wanden op de plantmachine, konden we gelukkig weer verder met de dagbesteding. Heel blij waren we weer met hun hulp bij verschillende werkzaamheden, zoals grasmaaien, snoeien en oogsten.
     • Op de foto zie je een tijdelijke collega uit Syrië. Een mooie herinnering. Uit blijk van waardering voor het werken in de tuinen heeft hij gekookt voor alle medewerkers in de A.Vogel tuinen. Helaas was het dit jaar door corona niet mogelijk om aan immigranten een tijdelijke werkplek te bieden. Dit doen wij onder normale omstandigheden in samenwerking met gemeente Elburg en Stichting Wiel. Zo leren ze de Nederlandse omgangsnormen en arbeidscultuur kennen.

     MVO doe je samen

     Onze kleinste helpers

     Vooral onze kleinste helpers verdienen de aandacht. Want zonder hen zijn we nergens. We doen er daarom ook alles aan om hen te helpen ons te helpen. Doe je mee?

     Samenwerken

     Echte stappen zetten om de wereld mooier en gezonder te maken doe je natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij samen met verschillende partijen.

     • 100 banenplan: een initiatief van Bedrijvenkring en gemeente Elburg om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
     • Stichting Wiel om mensen die dat kunnen gebruiken kansen te bieden.
     • Met Geldersch Landschap geven wij tijdens de landelijke natuurwerkdag voorlichting over het leven van bijen en verstrekken wij zoekkaarten met flora en fauna.

     Als dank voor de vruchtbare samenwerking i.h.k.v. het 100 banenplan met de Inclusief Groep neemt directeur Edwin Stoel blij verrast een taart in ontvangst van de participatiecoach Addie ten Have, teammanager Ronald van Hattem en de wethouder van Gemeente Elburg Henk Wessel.

     Sustainable development goals

     Met ons MVO beleid en onze filosofie dragen we als A.Vogel met name bij aan de volgende drie SDG’s

     • SDG 3 – Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.
     • SDG 12 – Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.
     • SDG 15 – Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

     MVO team

     Ondanks dat fysiek samenkomen (vrijwel) niet mogelijk is geweest, heeft het MVO team niet stilgezeten. Integendeel. Om gerichter met MVO aan de slag te gaan, hebben we drie expertisegroepen opgericht. Deze groepen richten zich op de volgende aandachtsgebieden;

     Expertisegroep 1
     – CO2-reductie
     – CO2-compensatie

     Expertisegroep 2
     – Goede doelen
     – Betrokkenheid A.Vogel met de omgeving

     Expertisegroep 3
     – Actieve betrokkenheid van medewerkers met MVO
     – Verduurzaming van winkel(promotie)materiaal
     – Verduurzaming van grootverpakkingen

     We blijven dus hard aan de weg timmeren. Heel blij zijn we hierbij dat onze algemeen directeur niet alleen achter ons staat, maar ook tot het MVO team is toegetreden. Zoals velen hopen we weer snel fysiek samen te kunnen werken. Tot die tijd hebben we deze schapen bereid gevonden uit onze naam te poseren.

      

     Ellen Junte – Directiesecretaresse

     Wilfred Schenk – Hoofd Tuinen

     Gisella van Oene – Productmanager

     Edwin Stoel – Algemeen directeur

     Annick Leijenaar – Channelmanager

     Ernst-Jan Ruessink – Manager Operations

     Dick Wolf – Productieoperator

     Arjo de Roon – Trademarketeer

     Thomas Bakker – Marketingcommunicatie

     Gouden Green Key keurmerk

     Ook dit jaar hebben we het gouden keurmerk van Green Key voor de A.Vogel Tuinen. Een mooie bevestiging dat we nog steeds op de goede weg zijn!

      

      

      

     Historie

     Historie

     Van liefde voor de mens en natuur tot een wereldwijd bedrijf

     We gaan mee met de tijd, maar vinden het ook belangrijk om het verleden te blijf eren. Want vandaag de dag leven we nog steeds de filosofie na van de oprichter en op 94 jarige leeftijd overleden Alfred Vogel. Dit betekent dat in al onze activiteiten de liefde voor mens en natuur voorop staat; onze teelt is ecologisch, zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Al onze producten zijn dierproefvrij en met zorg voor natuurlijke hulpbronnen vervaardigd.

     Alfred Vogel werd in 1902 geboren in Aesch, Zwitserland. Op jonge leeftijd geloofde hij al in de natuur als bron voor een gezond leven. Zijn leven heeft hij zich voor deze erkenning van de natuur ingezet. Van eigenaar van een reformhuis, tot informatieverspreider, natuurarts en onderzoeker, tot de ontwikkeling van geneesmiddelen en de oprichting van het moederbedrijf van A.Vogel: A.Vogel AG.

     De carrierestappen van Alfred Vogel op een rij
     • Op 21 jarige leeftijd werd Alfred Vogel eigenaar van een reformhuis
     • In 1929 verscheen zijn eerste uitgave van ‘Das Neue Leben’ waarmee hij mensen bewust wilde maken van de kracht van de natuur. Later zouden er meerdere uitgaven volgen zoals ‘Der Kleine Doktor’ waarvan er inmiddels twee miljoen exemplaren in de omloop zijn.
     • Vanaf 35e jarige leeftijd begon Alfred als natuurarts met onderzoek, ontwikkeling en productie van de eerste natuurlijke geneesmiddelen op basis van verse planten. Hij maakte hiervoor veel studiereizen naar Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Afrika.
     • Het was tijdens zijn eerste reis naar Amerika begin jaren 50 dat hij in contact kwam met het Sioux-opperhoofd Ben Black Elk die hem vertelde over de geneeskrachtige eigenschappen van de rode zonnehoed (Enchinacea purpurea).
     • Eind jaren 60 doet Alfred onderzoek in Afrika naar een ander belangrijk kruid in het assortiment van A.Vogel NL, de duivelsklauw  (Harpagophytum procumbens).
     • In 1963 richtte hij Bioforce AG op, vandaag de dag een wereldwijd vooraanstaand bedrijf voor natuurlijke geneesmiddelen en voeding. Sinds 2019 is de naam van het bedrijf aangepast naar A.Vogel AG.

      

     Verantwoording

     Informatie over het sociaal jaarverslag

     Commitment GRI

     Dit sociaal jaarverslag is gebaseerd op de laatste generatie richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Deze richtlijnen zijn toegepast op het SRS Referenced niveau in 2017. Daarna doen we jaarlijks een update op het huidige verslag.

     Het verslag is getoetst door de organisatie zelf en niet door externen geverifieerd. De GRI tabel uit 2017 is als bijlage opgenomen.

     Reikwijdte van het verslag

     Dit verslag betreft de activiteiten van A.Vogel in het jaar 2020. Tijdens het rapporteren hebben er geen significante wijzigingen plaatsgevonden voor wat betreft de omvang, structuur of eigendom van de organisatie.

     Verslag frequentie

     Het is de intentie om jaarlijks een verslag te presenteren.

     Contact

     Voor vragen over dit verslag is het mogelijk om contact op te nemen met Karin Peters, Hoofd Merk & Klantcontact A.Vogel

     A.Vogel B.V. (Nederland)

      

     J.P. Broekhovenstraat 16

     8081 HC  ELBURG

     t +31 (0)525 68 72 00